Koyun ve Dana Eti Haritası, Etin hangi kısmından ne yapılır?

Koyun ve Dana Eti Haritası, Hangi kısımdan ne yapılır? Dananın hangi bölümünden ne yapılır? Koyun etinin hangi bölümünden ne yapılır? Et Haritası
et kısımları

Koyun ve Dana Eti Haritası, etin hangi kısmından ne yapılır? Dananın hangi bölümünden ne yapılır? Koyun etinin hangi bölümünden ne yapılır? Et Haritası


Kırmızı et, güçlü protein kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Gerek doyurucu, gerekse besleyici olarak severek yediğimiz kırmızı etin, hangi kısmının, hayvanın hangi kısmından elde edildiğini ve ideal pişirme şeklinin ne olduğunu sizler için araştırdık.

Koyunun ve dananın hangi bölümünden ne yapılır?

Kırmızı et, hemen hemen tüm yararlı besin maddelerini içeriğinde barındırır. Vazgeçilmez yemeklerimiz, dünyaca ünlü spesiyaller ve hatta Osmanlı yemekleri bile çoğunlukla et içerir.

Dana Haritası
Dana Haritası

Dananın Boyun Kısmından Ne Yapılır?

Gerdan: Bu kısım dananın boyun bölgesidir. Dana gerdan kısmından az, orta ve çok yağlı kıyma yapılabilir. Tas kebabı ve et sote yapmak için dana gerdanı tercih edebilirsiniz.

Haşlamalık kuşbaşı et: Dananın boynunun en alt kısmında iri bir et kısmı bulunur. Bu kısım yahni ve haşlama yapmak için uygundur.


Dananın Ön Göğüs Kısmından Ne Yapılır?

Hamburger kıyması: Burger hazırlamak için tercih edilen etler genelde dananın ön göğüs kısmından tercih edilir. Nedeni ise köfte hazırlamak için uygun olmasıdır. Hatta burger köftesine ekstra lezzet katmak için baharat kullanmanıza bile gerek kalmaz. Çünkü dananın bu kısmı köfte için yeterince lezzetlidir.

Sote kuşbaşı: Dananın göğsünden çıkarılan orta yağlı et, yumuşak bir kıvamda olduğundan sote için tercih edilebilir. Bu kısımdaki et, küçük parçalara ayrılmak için de oldukça idealdir.

Dananın Omuz Kısmından Ne Yapılır?

Biftek: Omuz bölgesinde bulunan bölüm, yani but kısmından bifteklik et olarak kullanılabilir.

Sote kuşbaşı: Kuşbaşı hazırlamak için en uygun kısımlardan biri de dananın omuz bölgesidir. Omuz hayvanın en çok hareket eden uzvudur.


Dananın Sırt Kısmından Ne Yapılır?

Dana Rosto: Dananın sırt kısmı genelde yağsız olduğu için, bu alan rosto yapmak için tercih edilebilir. Rostonuzu yüksek ısıda mühürleyip, daha sonra düşük ısıda tekrar pişirip dilimlenerek servis edebilirsiniz.

Dana Bonfile: Hayvanın sırt ve arka kısmında yer alan bir parçadır. Dananın sol ve sağ olmak üzere her iki alanında birer tane bulunan kas dokusundan elde edilmektedir.

Dana Biftek: Bifteklik et, rostoluk etin alt kısmından da yapılır. Bu bölge yağsız ve sinirsiz olduğu için biftek yapımında tercih edilen ideal yerlerden bir tanesidir.

Dana Kontrfile: Yağsız bir et olan kontrfile, bonfileye oranla daha sert ve sıkı yapıdadır. Kalın dilimlendiği takdirde marine edilmeli ve yumuşatılmalıdır. Orta kalınlıkta kesilirse soslu şekilde pişirilebilir.

Dana T-Bone: Kontrfile ile bonfilenin arasında yer alan etin, kemikli bölümünden T-bone steak çıkarılır. T-bone olarak ifade edilen kısım, kemikli ve yağlı bir bölüm olması gerekir.

Dana Pirzola: Pirzola yağlı olmalıdır ve bu yağın ise damar şeklinde etin içinde bulunması önemlidir. Bu yüzden pirzola hayvanın sırtından çıkarılır.

Dana Antrikot: Bifteğin daha kaliteli haline antrikot denilmektedir. Antrikot hem yağlı hem de yumuşaktır. Bu nedenle, döküm tavada veya mangalda pişirmek için uygundur.


Dananın But Kısmından Ne Yapılır?

Dana Kuyruk: Çoğunlukla haşlaması yapılan pöçük, kuyruk olarak da bilinir.

Dana Nuar: Sinir ve yağ içermeyen Nuar, rosto yapımından kullanılan yerden elde edilir. Yağsız olması dolayısıyla sebzelerle beraber de haşlama yapabilirsiniz.

Dana Kontrnuar: Dananın budundan yapılan kontrnuar, soslu biftek hazırlamak için kullanılır.
Şişlik: Dananın kuyruk sokumuna doğru giden yerden yapılır. Çoğunlukla çöp şiş için tercih edilir.

Dana Yumurta: Dananın but kısmından kalça kısmına kadar devam eden ve yumurta şeklinde olan et türüdür. Sote veya kavurma için uygundur.

Dana İncik: Kış ve sonbaharda tüketimi daha da artan incik, sebzelerle birlikte pişirildiği zaman leziz bir tat alır. Kemik iliği içerdiğinden, şifa kaynağı olarak bilinir.

Dananın Döş Kısmından Ne Yapılır?

Dana Döş sarma: Hayvanın en alt kısmından elde edilen göğüs etidir. Çoğunlukla dana kıyma ve kuşbaşı et olarak kullanılır.

Dana Kıyma: Dana göğsünden yapılan kıyma, daha az yağlı olup, her türlü yemekte kullanılabilir.


Koyun Haritası
Koyun Haritası

Koyun Etinin Boyun Kısmından Ne Yapılır?

Kuzu Gerdan: Gerdan, kuzunun boyun kısmıdır. Kemikli şekilde haşlama yapmak için uygun bir kısımdır. İsteğe göre sebzelerle pişirilebilir.

Koyun Etinin Kol Kısmından Ne Yapılır?

Kuzu Kürek: Koyunun kol kısmında yer alan kapama, haşlama gibi kemik içeren etlerin elde edildiği kısımdır.

Kuzu Kol: Kuzunun etli bölümlerinden biri olan kol, özellikle tas kebabı yapmak için tercih edilebilir.

Kuzu Kemiksiz kol: Kuzu kol kısmının kemiksiz yerinden kesilen ettir. Sote veya sebze yemekleri için kullanılabilir.



Kuzu Rosto: Kuzu koldan kesilen rosto et, çeşitli baharatlar ve bitkiler kullanılarak kuzunun ağır tadı daha da leziz hale getirilir.

Kuzu Külbastı: Döş alanının kola yakın olan en uç kısmından kesilir. Kemiksiz bir et olan bu kısım, külbastı yapımı için tercih edilmektedir.

Koyun Kıyma: Koyunun kolundan yapılan kıyma, yağlı ve biraz ağır olmasına rağmen, köfte yapıldığı zaman özel bir lezzete kavuşur.

Kuzu İncik: Kuzunun dirsek ve diz ekleminin altından elde edilir. Fırında pişirme ve haşlama için uygundur.

Koyun Etinin Sırt Kısmından Ne Yapılır?

Kuzu Küşleme: Koyunun en değerli kısmı olan küşleme, yumuşak bir kıvama sahiptir. Sinirsiz bir et parçası olarak bilinen bu kısım, her hayvanda yalnızca bir parçadır.

Kuzu Sırt: Tıpkı küşleme gibi önemli olan bir et türüdür. Pirzola elde edildikten sonra, kalan etin kemikli olan bölümünden yapılır. Özellikle dolma ve haşlama için kullanılmaktadır.

Kalem kuzu pirzola: Kuzunun bu alanı kafes olarak da adlandırılır. Bazı yerlerde ise dilimlenmiş şekilde de hazır olarak satışa sunulur ve mangalda pişirmek için de uygundur.

Kuzu Beyti: Sarma olarak da bilinen beyti, koyun etinin yağlı kısmıyla birlikte rulo şeklinde sarılır. Tavada ya da ızgarada pişirilir.


Koyun Etinin Döş Kısmından Ne Yapılır?

Koyun Kıyma: Koyun döşünden yapılan kıyma, köftelik olarak kullanılabilir.

Koyun Etinin But Kısmından Ne Yapılır?

Koyun Külbastı: Kemiksiz etten yapılan külbastı, ince şekilde dilimlenir. Her türlü pişirme yöntemine uyum sağlar. Bifteğe benzer.

Koyun Şişlik: Kemiklerinden temizlenmiş but etinden yapılır. Kuşbaşı şeklinde doğranan etler, genelde kuzu şişlik olarak değerlendirilir.

Koyun Rosto: Koyunun hem kol hem de but alanından çıkarılan rosto et, daha çok fırında pişirilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski