Karpuz kabuğu neye iyi gelir? Karpuzun faydaları nelerdir?

Karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz kabuğunun yararları nelerdir? neye iyi gelir? içerdiği vitaminler nelerdir? Karpuz kabuğu yenir mi faydaları nelerdir?
Karpuzun Faydaları

Karpuzun faydaları nelerdir? karpuz kabuğu neye iyi gelir? içerdiği vitaminler nelerdir? Karpuz kabuğu yenir mi faydaları nelerdir?


Karpuz, elektrolit açısından zengin olan ve oldukça besleyici bir meyvedir. Yaz aylarında en çok tüketilen ve serinletici özelliğiyle de çok sevilen karpuza kırmızı rengini veren likopenin, kansere karşı korumada önemli yeri vardır.


Karpuzun Faydaları Nelerdir?

  • Karpuz kötü kolesterolü düşürmede yardımcı olarak kalp sağlığı açısından fayda sağlar. Damar tıkanıklığını da önlemeye yardımcı olur.
  • Meyve ya da sebzelere, kırmızı rengini veren likopen karpuzda yüksek oranda bulunur. Likopen sayesinde; prostat kanseri riski azalıyor kalp hastalıklarından korunma sağlanıyor, sarı nokta hastalığı ve katarakt riski düşüyor.
  • L-citrulline adlı bileşen içeren karpuzun sayesinde; spor ya da uzun süre ayakta kalma sonucu oluşan kas ağrılarında azalmalar görülüyor ve damarları rahatlatıyor.
  • Karpuz aşırı kilosu olanlarda yüksek tansiyonun düşmesini sağlıyor L-citrulline bileşeni sayesinde aort damarına olan basınç azaltıyor.
  • Karpuz düşük kalori içermesi ve lif açısından zengin olması sayesinde kilo kaybı açısından fayda sağlıyor. Yalnız şekerin fazla olması nedeniyle, tüketilme ölçüsüne dikkat edilmelidir.
  • Karpuzun içerdiği A Vitamini göz sağlığının korunmasında gerekli olan vitaminlerdendir. Göz kuruluğu, gözde enfeksiyon ve görmede bozukluk, A Vitamini takviyesine ihtiyaç olduğunu gösterir. Katarakt ve sarı nokta riskini de düşürmeye yardımcı olur.
  • Karpuz flavonoidler, karotenoidler ve triterpenoids gibi fenolik bileşikler açısından zengin içeriğe sahiptir. Ve Likopen içermesiyle de, çeşitli hastalıkların oluşma riskini çoğaltan serbest radikalleri etkisizleştirmeye yardım eder.
  • Karpuz % 91 su içermektedir. Zengin bir elektrolite sahip olması, su kaybı olduğu durumlarda oluşan halsizliğin giderilmesine fayda sağlar.
  • Besleyici özelliği ile karpuz yüksek oranda A ve C vitamini ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, fosfor, bakır ve manganez mineralleri içerir. İçerdiği besin lifiyle sindirim sitemini çalıştırır.


Karpuzun diğer yararları

  • Bir porsiyon karpuz günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 16'sını karşılamaktadır.
  • Karpuz kan basıncını düzenleyerek, tansiyonu kontrol altına almaktadır.
  • Kapruz kanser savar bir besindir. Kanser vakalarında yan etkinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
  • Karpuz vücutta yağ birikimini engellemektedir.
  • Karpuz serbest radikalleri etkisiz hale getirip ve oksidatif stresi azaltarak kalbi korumaktadır.
  • Çok iyi bir antioksidandır.
  • Karpuz sindirimi düzenleyip, kabızlığı, hazımsızlığı önlemektedir.
  • Karpuz aynı zamanda susuzluğa çaredir.
  • Karpuz içerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirmektedir.
  • Kas ağrılarını azaltıp, egzersiz sorası toparlanma süresini kısaltmaktadır.
  • Ayrıca karpuz cildi nemlendirip, saç hücrelerini geliştirmektedir.

ilgili yazı: Çin karpuzunun faydaları nelerdir?


Karpuzun İçerdiği Vitaminler ve Mineraller

Karpuz içeriğinde A, C, B1, B3, B5, B6 ve B92 vitaminleri bulunur.

Potasyum, çinko, manganez, magnezyum, fosfor, demir, bakır ve kalsiyum mineralleridir. 154 gram Karpuz da; 46 kalori, 0,9 gram protein, 0,6 gr besin lifi, 10 gr şeker 141 gr su bulunmaktadır.

Çok fazla tüketilmesi sonucunda şişkinlik, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, ishal yapabilir. Ayrıca fazla potasyum içermesi nedeniyle böbrekler için sorun teşkil edebilir.

Karpuz Kabuğunun Faydaları nelerdir?

Öncelikle karpuz kabuklarında bir amino asit türü olan sitrülin bulunmaktadır. Amino asitler spordan sonra kasların yenilenmesini sağladığı için karpuz kabukları özellikle spordan sonra yenilmelidir. Ama nasıl? Karpuz kabuklarını rendeleyip ton balığına veya tavukgöğsüne katmak ve egzersizlerden sonra yemek oldukça iyi bir fikirdir.

Karpuz Kabuğu Cinsel Gücü arttırır!

Karpuz kabukları aynı zamanda cinsel gücü de arttırmaktadır. Bir önceki maddede de bahsettiğimiz gibi karpuz kabuklarında bir amino aist türü olan sitrülin bulunmaktadır. Sitrülin ise cinsel gücü artıran bir maddedir. Bu yüzden kabukları tek başına yemek bunun için yeterlidir.

Karpuz Kabuğu kilo vermeye yardımcıdır!

Karpuz kabukları doğal olarak liflerle doludur. Bunları diyetinize dahil etmeniz kilo vermenize olumlu anlamda katkı sağlayacaktır. Çünkü karpuz kabukları sizi aşırı miktarda yemek yemekten alıkoyacak ve böylece gereksiz kalori almanızı engelleyecektir. Ayrıca, karpuz kabukları vücutta toplanan suların atılmasına da yardımcı olmaktadır.


Karpuz Kabuğu kan dolaşımını hızlandırır!

Karpuz kabuğunun bir diğer faydası da tansiyonun normal seviyelerde kalmasına yardımcı olmasıdır. Çünkü karpuz kabuğu kan akışındaki fazla suyun atılmasını sağlarken tansiyonu da düzenlemektedir. Yapılan araştırmalar da yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde tansiyonu düşürdüğünü kanıtlamıştır. Ancak bu konuda tansiyon hastası olan kişilerin mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Karpuz Kabuğu İdrar söktürücüdür!

İdrar söktürücü özelliğinden dolayı karpuz kabuğu böbrekleri ve üriner sistemi de çalıştırmaktadır. Karpuz kabuklarında likopen isimli çok güçlü bir antioksidan da bulunduğu için boşaltım sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda karpuz kabuğunun prostat kanseri riskini %34 oranına kadar önleyebildiği bilinmektedir.

Karpuz Kabuğu kansere karşı savaşır!

Son olarak karpuz kabuğunun ağız, gırtlak, mide, pankreas, kolon ve rahim gibi ölümcül kanserlere karşı da koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kabukları yemenin en kolay ve keyifli yolu ise salatalara eklemektir. Bunun dışında çorbalara, ızgara ve ocak üstü yemeklere de ekleyebilirsiniz. Hatta karpuz kabuğunun reçelini ve şekerlemesini de yapabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski