Kış aylarının vazgeçilmezi mucize besin Tahinin faydaları nelerdir?

Tahinin faydaları nelerdir? tahin yararları nedir? tahin neden yapılır? kaç kalori?  tahin yağı neye iyi gelir? içeriği nedir? hangi hastalıklara karşı korur, zararları nedir?
tahin faydaları

Kış aylarının vazgeçilmezi mucize besini Tahinin faydaları nelerdir? tahin yararları nedir? tahin neden yapılır? kaç kalori?  tahin yağı neye iyi gelir? içeriği nedir? hangi hastalıklara karşı korur, zararları nedir?


Susamın ezilmesiyle elde edilen mucize besin Tahin, içeriğindeki omega-3 ve omega-6'nın yanı sıra, bol miktarda protein, potasyum, manganez, kalsiyum, demir, sodyum ve diyet lifi gibi faydalı yağ asitleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan birçok mineral vücudumuzun bağışıklığının güçlenmesine destek olur.

Tahin kaç kalori? kalori miktarı nedir?
1 yemek kaşığı Tahin ortalama 75 kaloridir.


TAHİNİN FAYDALARI

Tahin Kansere Karşı Etkili

Tahinin faydalarından biri ölümcül bir hastalık olan kansere karşı koruyucu etki sağlamasıdır. Susam yağı, fitik asit adı verilen organik bir madde içerir. Fitik asidin kanser hücrelerinin gelişimini önleyici etkiye sahip olduğu belirtilmektedir. İlaveten susam yağının içinde bulunan yüksek miktardaki magnezyumun kolorektal kanser riskini de azalttığı iddia ediliyor.

Tahin iyi bir Protein Kaynağı

Her bir susam tohumunda yaklaşık %20 kadar protein bulunduğu söyleniyor. Susamdan imal edilen tahinde yüksek oranda protein bulunuyor. Vücudumuzun yapı taşlarından protein en kıymetli besin maddeleri arasında yer alır. Tahin, vejeteryan beslenenler için de harika bir protein deposudur.

Tahin ile Cilt Güzelliği

Susam içeriğinde bol miktarda çinko vardır. Çinko minerali, cildi yeniler ve sağlıklı tutar. İçeriğindeki kolajen maddesi sayesinde derinizin esnek kalmasına yarayan çinko, hasarlı dokuları onararak yaşlanma etkileriyle mücadele eder.

Tahin Diyabeti Önler

Tahinin içindeki magnezyum minerali diyabete karşı etkili olduğu söylenir. NCBI resmi sitesinde yer alan bir araştırmaya göre, susam yağının, tip 2 diyabet hastalarının kullandığı bazı ilaçların etkinliğini arttırdığı iddia edilmiştir.

Tahin ile Kalp ve Damar Sağlığı

Tahinin içindeki susam yağı çok fazla çoklu doymamış yağ asidi içerir. Bu yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için en faydalı besinler arasındadır. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesinin yükselmesini önler ve damar sağlığınızı korur. Özellikle ailesinden kalp ve damar rahatsızlıkları olanların düzenli olarak tahin tüketmesi kalp krizine karşı sizi koruyabilir.

Tahinle Kemik Gelişimi

Mucize besin tahinin yararları insan vücudunun iskelet yapısına kadar etki eder. Susam yağındaki çinko, bakır ve kalsiyum kemik gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Bakır kireçlenmeyi önlerken kalsiyum kemik yapısını güçlendirir. Özellikle kadınlarda çok yaygın görülen kemik erimesine (osteoporoz) önlem olarak tahin tüketilebilir. American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmaya göre kemik mineral yoğunluğu ve kandaki çinko eksikliği arasında bir bağ olduğu iddia edilmiştir.

Sağlıklı Saçlar

Susam yağının saç dökülmesine karşı da iyi geldiği düşünülmektedir. Geleneksel olarak saç bakımında kullanılan susam yağı, özellikle saç derisini beslediği belirtiliyor. Tahinin içinde bol miktarda bulunan B vitamininin hücreleri yenileyerek saçların daha canlı olmasına neden olur.

Radyasyona Karşı Koruma

Tahinin faydalarını anlatırken mucize besin tanımı abartı değildir. Öyle ki, hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, susam yağının radyasyona dayalı DNA bozulmasına karşı koruma sağladığına dair güçlü bulgular bulunmaktadır.

Anksiyete ve Strese Karşı

Susam yağının içeriğinde tirosin adında bir amino asit bulunmaktadır. Tirosin amino asidi mutluluk hormonu olarak da bilinen seratoninin salgısında aktif rol oynar.. Seratonin anksiyete ve stresi bastırırken fiziksel acıya karşı da direnci arttırır.

Ağız ve Diş Sağlığı

Yüzyıllar öncesinde, ağız ve diş sağlığı için bitkisel yağlar kullanılmaktaydı. Her sabah 1 yemek kaşığı  susam yağıyla ağzı çalkalamak dişleri beyazlatır ve ağız bakterilerinin yok edilmesine yardımcı olur.

Dolaşım Sistemi ve Metabolizmaya Etkisi

Tahinin içinde bulunan bol miktardaki bakır minerali kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli rol oynar. Düzenli olarak tahin tüketilmesi kan hücrelerinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.

Detoks Etkisi

Tahin içeriğinde metiyonin adında bir amino asit bulunur. Metiyonin maddesinin karaciğer faaliyetlerini arttırdığı ve vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasında hız kazandırdığına inanılıyor.

Kolesterol içermiyor, Anne sütünü arttırıyor

Tahin kolesterol içermez, besinlerin midede uzun süre kalmasına yardımcı olup acıkmayı da geciktirir. Anne sütünü artırıcı özelliği de bulunur. Çocukların beyin ve zeka gelişimine karşı da etkili.

Cinsel gücü arttırıyor

Cinsel gücü artıran hormonların gelişimine katkı sağladığından, erkeklerin düzenli olarak tüketmesinde fayda vardır. Tahin pekmez karışımı özellikle içerisindeki E vitamini sayesinde cinsel gücü artıran hormonların salgılanmasına yardımcı olur.

Tahin Yağı ve Tahin Pekmez Karışımı Neye İyi Gelir?

Tahin ve pekmez olmazsa olmaz bir ikili karışımdır. Tahin ve pekmez birlikte kullanıldığında sindirimi kolaylaştırır. Özellikle soğuk kış mevsimlerinde tahin ve pekmez bağışıklık sistemini güçlendirerekgrip ve benzeri hastalığa karşı korur.

Tahinin Beyin Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Tahin yüksek miktarda omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içerir. Bu sayede yağ asitleri vücuttaki sinir dokularının gelişimini arttırır. Sinir dokularının gelişimi sayesinde beyin sağlığı da hızla iyileşmektedir. Ayrıca Hafızayı geliştiren tahin Alzheimer hastalığının gelişimini yavaşlatarak beyin sağlığı için büyük önem arz etmektedir.

Tahin Nasıl Yenir?

Tahin pek çok farklı şekilde tüketilir. Özellikle sabah kahvaltı sofralarının baş köşesinde bulunan tahin sade yenilebildiği gibi pekmez karışımı yapılarak ta yenilebilir. Bunun yanında kurabiye, poğaça ve tatlıların da içinde kullanılabilir. Tatlı yapımlarında tahin en sık kullanılan ürünler arasında yer almaktadır.

Hastalıklardan Korunmak İçin Tahin Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Tahin içeriğindeki yüksek antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikal hasarı önler. Tahin doğru kullanıldığında kalp hastalığını ve bazı kanser türlerini önlemekte yardımcı olur. Tip 2 diyabete karşı da etkilidir. Düzenli olarak tahin tüketmek yüksek kolesterolü düşürür. Aynı zamanda kalp hastalığı riskini de azaltır. Tahin özellikle Akciğer hastalıklarını önlediği gibi yaralanma ve iltihap ağrılarını da giderebilir.

TAHİNİN ZARARI VAR MIDIR?

Çok miktarda tüketilen tahin alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Tahin Yüksek kalorili olduğundan dolayı diyet yapanların tüketiminde aşırıya kaçmaması gerekir. Tahin ve pekmez karışımları aşırı şeker barındırdığından ölçülü tüketilmesi gerekir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski